: Apoidea, Nässjö konsthall [April, 2020]

I Apoidea – en konstutställning om bin visas videoverk, teckningar, ljudverk, målningar, skulpturer av Cecilia Edefalk, Anders Knutsson, Anx Kupiainen, Håkan Rehnberg, Erik Sjödin och Ulrika Sparre.

Med utställningen Apoidea hoppas vi att kunna utvidga det människocentrerade perspektivet på vår omvärld och öka kunskapen kring binas betydelse. Sex samtidskonstnärer ger var sitt perspektiv på bin.

Utställningen visas i samverkan mellan Eksjö museum och Nässjö konsthall.
Curator: Kalinka Ussing.

Visas på: Nässjö konsthall 4 april–8 maj 2020

Program, Nässjö konsthall:

Onsdag 15 april
klockan 18.30
Meningen med bin
– Göran Bergengren

Författaren och poeten Göran Bergengren berättar om biets värld. Om bikupor, drönare, drottningar, olika sorters bin, vad de samlar in och vilken honung som blir resultatet. Historiskt, geografiskt, biets släktingar, här får vi veta allt om denna för människan livsnödvändiga varelse. Nässjö konsthall. Fri entré.

Lördag 25 april
klockan 11.15
Öppen Biverkstad

Vi tittar på utställningen och skapar egna spännande konstverk på temat bin tillsammans med konsthallens pedagog. Familjevisning klockan 11. Öppen verkstad 11.15–13.15. Nässjö konsthall. Fri entré. Samverkan med ABF.

Onsdag 6 maj
klockan 18.30
Bin, människor och framtiden
– Josefina Oddsberg Gustafsson

Josefina är grundare av Bee Urban och utbildad urbanekolog vid Stockholms Universitet och Stockholm Resilience Centre. Hon berättar om varför vi är beroende av att bina lever och mår bra och varför det är bra att ha bin i stan, samt hur bina mår. I den här föreläsningen låter vi biet guida oss från ängsmarker och balkongodlingar till våra matbord och vidare mot mänsklighetens framtid på den här planeten.Nässjö konsthall. Fri entré.